انسان کامل چه ویژگیهایی دارد؟
از دیدگاه نهجالبلاغه کسی انسان کامل به شمار میرود که نسبت به همه ارزشها و فضیلتهای اخلاقی توجه داشته باشد و سعی و تلاش فراوان در جهت تقویت آنها، به خرج دهد و روز و شب، از یاد خدا و شکرگزاری از نعمتهای... بی کرانش غفلت نورزد.
انسان کامل
امیر مؤمنان علی علیهالسلام در توضیح ویژگیهای انسان کامل در قالب شرح حال یکی از برادران دینیشان چنین فرمود: «در گذشته، برادری دینی داشتم که در چشم من بزرگ مقدار بود؛ چون دنیای حرام در چشم او بی ارزش مینمود و از شکمبارگی دور بود، پس آنچه را نمییافت، آرزو نمیکرد و آنچه را مییافت زیادهروی نداشت. در بیشتر عمرش ساکت بود؛ اما گاهی که لب به سخن میگشود، بر دیگر سخنوران برتری داشت و تشنگی پرسش کنندگان را فرو مینشاند. به ظاهر، ناتوان و مستضعف مینمود؛ امّا در برخورد جدّی، چونان شیر بیشه میخروشید، یا چون مار بیابانی، به حرکت در میآمد... آنچه عمل میکرد، میگفت و بدانچه عمل نمیکرد چیزی نمیگفت... پس بر شما باد روی آوردن به اینگونه از ارزشهای اخلاقی و رقابت با یکدیگر در کسب آنها».
توجه به ارزشها و فضیلتها
از دیدگاه نهجالبلاغه کسی انسان کامل به شمار میرود که نسبت به همه ارزشها و فضیلتهای اخلاقی توجه داشته باد و سعی و تلاش فراوان در جهت تقویت آنها، به خرج دهد و روز و شب، از یاد خدا و شکرگزاری از نعمتهای بی کرانش غفلت نورزد. امیر مؤمنان علی علیهالسلام در توصیف پرهیزکاران که برجستهترین نمونه انسانهای کامل اند، چنین فرمود:
«از نشانه های پرهیزکاران این است که او را این گونه میبینی: در دینداری نیرومند، نرم خو و دوراندیش است؛ دارای ایمانی سرشار از یقین؛ حریص در کسب دانش؛ با داشتن علم، بردبار؛ در توانگری، میانه رو؛ در عبادت، فروتن؛ در تهی دستی، آراسته؛ در سختیها بردبار؛ در جستجوی کسب حلال؛ در راه هدایت، شادمان و از آزمندی به دور است. اعمال نیکو انجام میدهد و ترسان است. روز را به شب میرساند با سپاسگزاری و شب را به روز میآورد با یاد خدا. شب میخوابد اما ترسان؛ و برمی خیزد؛ شادمان. ترس برای اینکه دچار غفلت نشود و شادمانی برای فضل و رحمتی که به او رسیده است».
شب زنده داری، یکی از ویژگیهای بندگان شایسته خداست. شب هنگام که سکوت و آرامش و خواب، همگان را فرا میگیرد، پرهیزکاران و صالحین، سجاده نماز میگشایند و با معبودشان به مناجات میپردازند. قرائت قرآن و تأمّل در آیات نورانی آن و بهرهوری از آموزهها و نکات اخلاقی آن نیز بر فضیلت و ارزش این شب زنده داری میافزاید
پرهیز از دنیاپرستی
دنیاپرستی، بزرگترین عامل سقوط انسان و انحراف او از مسیر کمال و سعادت است. در روایات اسلامی علاقه و محبت به دنیا، ریشه و اساس همه گناهان شمرده شده است. از این رو، پرهیز از دنیا و دوری از ظواهر فریبنده آن، سیره و روش اصلی انسانهای کامل است. امیر مؤمنان علی علیهالسلام در این باره فرمود: «گروهی از مردم دنیا دنیا پرست نیستند؛ در دنیا زندگی میکنند، اما آلودگی دنیاپرستان را ندارند. در دنیا، با آگاهی و بصیرت عمل میکنند و در ترک زشتیها، از همه پیشی میگیرند، بدنهایشان به گونه ای در تلاش و حرکت است که گویا میان مردم آخرتند. اهل دنیا را مینگرند که مرگِ بدنها را بزرگ می شمارند؛ امّا آنها مرگِ دلهای زندگان را بزرگتر میدانند».
مناجاتهای شبانه
شب زنده داری، یکی از ویژگیهای بندگان شایسته خداست. شب هنگام که سکوت و آرامش و خواب، همگان را فرا میگیرد، پرهیزکاران و صالحین، سجاده نماز میگشایند و با معبودشان به مناجات میپردازند. قرائت قرآن و تأمّل در آیات نورانی آن و بهرهوری از آموزهها و نکات اخلاقی آن نیز بر فضیلت و ارزش این شب زنده داری میافزاید. پیشوای پرهیزکاران در این باره میفرمایند:
«پرهیزکاران، در شب، برپا ایستاده، مشغول نمازند. قرآن را جزء جزء و با تفکر و اندیشه میخوانند. با قرآن، جان خود را محزون و داروی درد خویش را مییابند. وقتی به آیه ای برسند که تشویقی در آن است، با شوق و طمع بهشت، به آن روی میآورند و با جان پر شوق، در آن خیره میشوند؛ گمان میبرند که نعمتهای بهشتی، برابر دیدگانشان قرار دارد. هرگاه به آیه ای میرسند که ترس از خدا در آن باشد، گوش دل به آن میسپارند و گویا صدای بر هم خوردن شعله های آتش، در گوششان طنین انداز است؛ پس قامت به شکل رکوع خم کرده، پیشانی و دست و پا بر خاک سائیده و از خدا، آزادی خود را از آتش جهنم میطلبند».
مناجاة الخائفین
ترس از خدا
یکی از عوامل تأثیرگذار بر رفتار انسان خداجو، ترس از خداوند است. حضرت علی علیهالسلام با توجه دادن همگان به این امر چنین فرمودند:
«از خداوند، چون خردمندی بترسید که دل را به تفکّر مشغول داشته و ترس از خدا، بدنش را فرا گرفته و شب زنده داری، خواب از چشم او ربوده و به امید ثواب، گرمیِ روز را با تشنگی گذرانده، با پارسایی، شهوتها را کشته و نام خدا، زبانش را همواره به حرکت در آورده... چیزی او را مغرور نساخته و مشکلات و شبهات، او را نابینا نمیسازد. مژده بهشت و زندگی کردن در آسایش و نعمت سرای جاویدان و ایمنترین روزها، او را خشنود ساخته است. با بهترین روش از گذرگاه دنیا عبور کرده، توشه آخرت را پیش فرستاده و از ترس قیامت، در انجام اعمال صالح، پیش قدم شده است. ایّام زندگی را با شتاب، در اطاعت پروردگار گذرانده، در فراهم آوردن خشنودی خدا، با رغبت تلاش کرده، از زشتیها فرار کرده، امروز، رعایت زندگی فردا نموده و هم اکنون آینده خود را دیده است».
استفاده از فرصتها
استفاده درست و کامل از فرصتها و استعدادها، بزرگترین عامل کامیابی و خوشبختی انسان است. انسان کامل، انسانی است که در مدّت کوتاه عمر خویش، با بهره گیری از امکاناتی که در اختیار اوست، زمینه را برای زندگی سعادتمندانه در آخرت فراهم کند و پیش از آنکه فرصتها را از دست بدهد و ناتوانی و سستی وجودش را فرا گیرد، بار سفر آخرتش را به بهترین وجه ببندد.
امیر مؤمنان علی علیهالسلام در این باره فرمود:
«ای جمعیّت انسانها! پروا کنید، حال که تندرستید، نه بیمار؛ در حال گشایش هستید، نه تنگدست؛ در آزادی خویش، پیش از آنکه درهای امید بسته شود، بکوشید. در دل شبها، با شب زنده داری و پرهیز از شکمبارگی، به اطاعت برخیزید. با اموال خود انفاق کنید، از جسم خود بگیرید و بر جان خود بیفزایید، و در بخشش بخل نورزید!»
چه خوب است که انسان، در پایان هر روز، به حساب اعمال خویش برسد و بر گناهانی که در آن روز مرتکب شده، استغفار کند و تصمیم بر ترک آن بگیرد و اگر عمل نیکی انجام دادهاند، تصمیم بر استمرار آن داشته باشد. این ویژگی، یکی از ویژگیهای انسانهای صالح و پرهیزکار است که با آن، توانستهاند قله های کمال را یکی پس از دیگری، فتح کنند
یاد خدا و آخرت
یاد خدا و آخرت، یکی از ویژگیهای برجسته انسانهای کامل است. حضرت علی علیهالسلام در این باره میفرمایند:
«همانا مردمانی هستند که یاد خدا را به جای دنیا برگزیدند. هیچ تجارتی یا خرید و فروشی، آنها را از یاد خدا باز نمیدارد. با یاد خدا، روزگار میگذرانند و غافلان را با هشدارهای خود، از کیفرهای الهی میترسانند. به عدالت فرمان میدهند و خود، عدالت گسترند. از بدیها نهی میکنند و خود، از آنها پرهیز دارند.
با اینکه در دنیا زندگی میکنند، گویا آن را رها کرده، به آخرت پیوستهاند. سرای دیگر را مشاهده کرده، گویا از مسایل پنهان برزخیان و مدت طولانی اقامتشان، آگاهی دارند. گویا قیامت، وعده های خود را برای آنان تحقق بخشیده است! آنان پردهها را برای مردم دنیا برداشتهاند. میبینند آنچه را که مردم نمینگرند و میشنوند آنچه را که مردم نمیشنوند.»
حسابرسی اعمال
چه خوب است که انسان، در پایان هر روز، به حساب اعمال خویش برسد و بر گناهانی که در آن روز مرتکب شده، استغفار کند و تصمیم بر ترک آن بگیرد و اگر عمل نیکی انجام دادهاند، تصمیم بر استمرار آن داشته باشد. این ویژگی، یکی از ویژگیهای انسانهای صالح و پرهیزکار است که با آن، توانستهاند قله های کمال را یکی پس از دیگری، فتح کنند، امیر مؤمنان، علی علیهالسلام در این باره فرمودند:
«اگر اهل ذکر را در اندیشه خود آوری و مقامات ستوده آنان و مجالس آشکارشان را بنگری، میبینی که آنان، نامه های اعمال خود را گشوده، و برای حسابرسی آمادهاند که همه را جبران کنند. همواره در این اندیشهاند که در کدام یک از اعمال کوچک و بزرگی که به آنان فرمان داده شده، کوتاهی کردهاند؛ یا چه اعمالی را که از آن نهی شده بودند، مرتکب شدهاند. بار سنگین گناهان خویش را بر دوش نهاده و در برداشتن آن ناتوان شدند، گریه در گلویشان شکسته و با ناله و فریاد میگریند و یا یکدیگر گفتگو دارند و در پیشگاه پروردگار خویش، به پشیمانی اعتراف دارند.»
نظرات شما عزیزان:
برچسبها: